Historisch Genootschap Redichem
Historisch Genootschap Redichem
publicaties en verhalen Als donateur krijgt u drie 'Echo's van zes dorpen" per jaar. Maak een jaarlijkse bijdrage van €10,- over op bankrekening nr: NL21 ABNA 0483893994 ten name van het Historisch Genootschap Redichem onder vermelding van "Echo". En stuur een mail met uw adres.
Prijs losse nummers: €3,50.
Oorlogsslachtoffers fam. Bhmer ea Mariahof
In PDF (alleen voor leden en donateur van het HGR) is verschenen een uitvoerige publicatie over de geschiedenis en bewoning van de Nieuweweg. In de december 2018 uitgave "Echo van zes Dorpen" staat de downloadlink. Nieuwe leden en donateurs krijgen de link als we een emailadres hebben.
Historische Gids Nieuweweg Renkum

Er is voor de voor leden en donateurs een gratis extra dubbeldikke "Echo van zes Dorpen" verschenen, in augustus 2018 met enkele highlights van het onderzoek over de geschiedenis en bewoning van de Nieuweweg in Renkum.

Uitverkocht.

echo van zes dorpen HGR aug 2018
Bivakkeertocht Renkum 1942
Tijdens de Open Monumentendagen 2017 werd een dubbeldagboek "Bivakkeertocht Renkum 1942" gepresenteerd en is te koop voor €7,- (excl. porto), rechtstreeks via ons (genootschapredichem@gmail.com) of bij de Bruna in de Dorpsstraat te Renkum.

  Het dubbel dagboek van Annie en Narda van Diessen geeft een tijdsbeeld van de oorlogsperiode, nog vr de verschrikkingen van het einde van de 2e wereldoorlog in Renkum. Maar toch, in een Renkum dat al getekend was door voedselbonnen, de fietsen-roof, NSB-ers, de eerste evacuaties, de verdwenen joden en natuurlijk de nabijheid van de Grebbeberg. De steenoven, waar deze meisjes met nog 2 vriendinnen bivakkeerden, lag al stil op last van de bezetter, wegens gebrek aan brandstof en door de geringe vraag naar bakstenen. Vliegveld Deelen, gebouwd met bakstenen uit de Jufferswaard, was gereed. Annie en Narda schetsen dit tijdsbeeld vanuit het perspectief van 4 stoere meiden uit Zwolle, die inmiddels hun MULO-diploma’s hebben en aan de start naar hun volwassen leven staan. Ze staan positief in het leven en doen ironisch over de bezetting en “onze beschermers”. En ook heel praktisch, ze gebruiken uitdrukkingen als “…in de oorlog”, alsof het geen oorlog was. Het leven ging door.
Pilo Jufferswaard Renkum Tijdens de Open Monumentendagen 2017 werd een Pilo boek gepresenteerd. Over het ontstaan en bebouwing in de Jufferswaard:
“Pilo: feiten en verhalen”, historische studie aangevuld met opgetekende mondelinge geschiedenis-verhalen". Het Pilo boek is te koop voor €6,- (excl. porto), rechtstreeks via ons (genootschapredichem@gmail.com) of bij de Bruna in de Dorpsstraat te Renkum.
Open Monumentendag Jufferswaard De Open Monumentendagen 2017 in de Jufferswaard
De moord op de Keijenberg 1910

gepubliceerd februari 2017
Hier woonden de Pulle's
Leeuwenstraat Renkum Een onderzoek van de leden van HGR naar de bebouwing en bewoning van de Renkumse Leeuwenstraat.

Uitverkocht.
De verhalen van Gerard van der Schouw (1928-2016) maart 2001: Luchtlanding en bevrijding. Renkum, 1944/45

april 2002: Schouwburcht, 60 jaar na dato

juni 2013: Wonen in een historische kelder: September 1944

juni 2013: Mobilisatie en evacuatie 1940

juni 2013: De evacuatie looproute 1944

oktober 2013: Samenvatting Luchtlandingen Renkum 1944

januari 2014: Onder granaatvuur geboren (18 september 1944)

Echo's van zes dorpen: HGR oudere Echo's van het HGR
Klik hier en lees de oudere "Echo's van zes dorpen".

facebook Historisch Genootschap Redichem


De Jufferswaard
Wilt u zelf zoeken naar uw eigen geschiedenis, de geschiedenis van uw woning, o.i.d.: Een van onze leden heeft een PDF gemaakt met veel tips en te gebruiken websites.

historisch zoeken op het www
Historisch zoeken op het www thuis.
Boekenlijst in Excel:  1850 historische boeken over de Renkumse dorpen.

historische + heemkundige boeken
leden van het HGR op zoektocht in de studiezaal van het Gelders Archief Leden van het HGR aan het werk in de studiezaal van het Gelders Archief.
  .